Zupa koperkowa - KUKBUK
zupa_koperkowa kukbuk

Zupa koperkowa

4 porcje

Zupy kremy i azjatyckie buliony czasem się nudzą. Wtedy przychodzi pora na polską klasykę - starodawną i pyszną koperkową.

Obrane i umyte warzywa wraz z pieprzem i szafranem gotujemy w półtora litra osolonej wody (jeśli robimy wywar mięsny, do warzyw dodajemy umyte skrzydełka). Koperek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim koperek – gdy nieco zmięknie, zdejmujemy patelnię z ognia.

 

Gdy wywar się gotuje, przyrządzamy grzanki. Bułki kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i dodajemy pokrojone pieczywo. Gdy grzanki się zezłocą, odstawiamy je do ostygnięcia.

 

Gotowy wywar przecedzamy przez sito i dodajemy doń podsmażony koperek. Podgrzewamy zupę aż do zagotowania, następnie zmniejszamy ogień i wlewamy śmietankę. Podgrzewamy jeszcze chwilę i zdejmujemy z ognia. Próbujemy zupę i w razie potrzeby doprawiamy solą bądź pieprzem. Serwujemy z grzankami.

© KUKBUK 2017