Zupa z komosy, szpinaku, fety i dymki - KUKBUK
ZUPA Z KOMOSY, SZPINAKU, kukbuk

Zupa z komosy, szpinaku, fety i dymki

4 porcje

Ciężko odmówić tego proteinowego zastrzyku w pysznej zupie ze szpinakiem i fetą.

Jajko gotujemy na twardo, a jak ostygnie, obieramy ze skorupki i kroimy w plasterki.Czosnek drobno siekamy, ziemniaka obieramy i kroimy w drobną kostkę, tak samo kroimy ser feta. Same białe i jasnozielone części dymki kroimy w plasterki, a szpinak i kolendrę drobno siekamy.

Komosę płuczemy na sitku zimną wodą, aż woda zrobi się całkiem przezroczysta. W dużym garnku zalewamy kaszkę wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy komosę 10-15 minut, aż zewnętrzne osłonki zrobią się widoczne, a ziarenka zaczną się stawać przezroczyste. Odcedzamy komosę na dużym sicie o małych oczkach, zachowując wodę z gotowania. Uzupełniamy płyn o jeszcze tyle wody, żeby uzyskać nieco ponad litr i odstawiamy.

W głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią czosnek i smażymy jakieś 30 sekund, aż poczujemy wyraźnie jego zapach. Wtedy dodajemy ziemniaki, kumin i sól. Przesmażamy je na średnim ogniu jakieś 3 minuty, co jakiś czas mieszając, uważając, by czosnek się nie przypalił (w razie potrzeby zmniejszamy ogień). Dolewamy wodę z gotowania kaszy i połowę dymki, po czym gotujemy kilkanaście minut, aż ziemniaki zmiękną. Dorzucamy ugotowaną kaszę, szpinak, pozostałą dymkę i gotujemy jeszcze 3 minuty, aż szpinak zacznie więdnąć. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy fetę oraz kolendrę. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Układamy plasterki jajka na wierzchu i podajemy.

Przepis: Magai Gutierrez Carrasco

Zdjęcia: Michał Przeździk – Buczkowski

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: