Zupa kokosowo-pomidorowa z ciecierzycą - KUKBUK
zupa_kokosowo_pomidorowa kukbuk

Zupa kokosowo-pomidorowa z ciecierzycą

6 porcji

Rozgrzewająca, aksamitna zupa z dodatkiem cieciorki - idealna na zimowy obiad.

Ciecierzycę zalewamy na noc wodą. Następnego dnia zmieniamy wodę, dodajemy listek laurowy i gotujemy ziarna do miękkości.

 

Na 2 łyżkach oliwy szklimy szalotkę, dodajemy czosnek i chili i smażymy przez minutę, aby smaki się połączyły. Dodajemy pomidory i dusimy przez 5 minut. Dolewamy ocet, mieszamy, po czym wrzucamy ugotowaną ciecierzycę i dolewamy mleczko kokosowe oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 10 minut, pod koniec wrzucając bazylię. Miksujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli uważamy, że zupa jest zbyt gęsta, dolewamy gorącej wody, aż uzyskamy pożądaną konsystencję. Rozlewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i tahiną, posypujemy pietruszką i sezamem.

Przepis: Marta Karcz

Zdjęcia: Monika Domańska / https://chilitonka.com/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: