Zupa z karpia z migdałami - KUKBUK
karp_zupa kukbuk

Zupa z karpia z migdałami

ok. 2 porcji

Karp to nie tylko smażone filety - spróbujcie tej zupy, a już nigdy nie powiecie złego słowa o tej rybie.

Rodzynki myjemy, przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Do garnka wlewamy wino, zagotowujemy i redukujemy do połowy objętości. Następnie wkładamy rybie głowy, warzywa, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Czosnek i cebulę pozostawiamy w łupinach. Dolewamy wody, delikatnie solimy i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień na minimalny – tak aby bulion delikatnie się gotował i nie zmętniał. Wywar gotujemy 40 minut, co jakiś czas zdejmując szumowiny.
Z wywaru wyjmujemy delikatnie całą zawartość, a płyn przecedzamy przez sitko. Garnek myjemy. Następnie na jego dnie układamy dzwonka z karpia. Zalewamy wywarem i na małym ogniu gotujemy przez 10 minut. Bardzo delikatnie je wyciągamy, aby się nie rozpadły, i studzimy. Do garnka wlewamy wodę z gotowania grzybów, rodzynki, migdały, skórkę z jednej cytryny. Gotujemy przez 20 minut. Wywar próbujemy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Przed podaniem obieramy dzwonka z karpia, by mięso nie miało ości. Układamy na talerzu i zalewamy gorącym bulionem z rodzynkami i migdałami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: