Zupa kalafiorowa z serem i orzechami - KUKBUK
zupa_kalafiorowa ser kukbuk

Zupa kalafiorowa z serem i orzechami

4 porcje

Ta pachnąca kuminem zupa odczaruje koszmar kalafiorówki ze szkolnej stołówki!

Kalafiora dzielimy na różyczki. Jedną różyczkę zostawiamy do dekoracji. W garnku o grubym dnie podgrzewamy masło i podsmażamy kalafiora z cebulą, aż warzywa będą zbrązowiałe. Do warzyw dodajemy kumin, czosnek i pastę curry, podsmażamy kolejne 3 minuty i dodajemy bulion. Warzywa gotujemy do miękkości i blendujemy, dodajemy mleczko kokosowe i serek, doprawiamy solą, pieprzem i podgrzewamy. Tej zupy nie przecieramy przez sito, lekko ziarnista konsystencja bardzo jej pasuje. Na maśle podsmażamy pozostawioną, pociętą w cieniutkie plasterki różyczkę kalafiora. Orzechy prażymy na suchej patelni. Zupę podajemy z podsmażonym na maśle kalafiorem i orzechami laskowymi.

© KUKBUK 2017