Zupa jogurtowa z pszenicą - KUKBUK
zupa jogurtowa kukbuk

Zupa jogurtowa z pszenicą

4 porcje

Słodycz owoców przełamują zioła: estragon, bazylia i koper włoski. Ta jogurtowa zupa jest pełna smaku.

Pszenicę zalewamy w garnku zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 45-50 minut, aż zmięknie. Duże różowe winogrona obieramy ze skórki i kroimy na połówki, z których usuwamy pestki. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, aby nieco spęczniały. Jogurt mieszamy z serem labneh oraz wodą i przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zioła, winogrona oraz odcedzone pszenicę i rodzynki. Przed podaniem ozdabiamy zupę suszonymi malinami.

 

Przepis: Tomasz Trąbski

Zdjęcia: Cezary Hładki

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: