Zupa grzybowa - KUKBUK
grzybowa kukbuk

Zupa grzybowa

6 porcji

Czy grzybowa wygra z barszczem z uszkami? Wcale nie musi, zawsze można zjeść po talerzu każdej.

Suszone grzyby w całości zalewamy letnią wodą i zostawiamy na 2-3 godziny. Po namoczeniu grzyby odsączamy (wodę zachowujemy) i kroimy w paseczki. Dodajemy wraz z wodą z namaczania do gorącego, wcześniej ugotowanego bulionu. Na odrobinie oliwy przesmażamy cebulę pokrojoną w pióra. Do zupy dodajemy cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach, czosnek, gałązkę rozmarynu i odrobinę oliwy z oliwek. Gotujemy kolejne 45-60 minut, aż grzyby zmiękną, a zupa się zredukuje. Dodajemy do smaku świeżo mielony pieprz i sól morską.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: