Zupa grzybowa z chruptasami - KUKBUK
Zupa grzybowa kukbuk

Zupa grzybowa z chruptasami

4 porcje

Grzybową kochamy od zawsze, ale chruptasy podpiły nasze serca dopiero teraz!

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc, by zmiękły. Następnego dnia przekładamy je łyżką cedzakową do dużego garnka, zalewamy wodą z namaczania przecedzoną przez gęste sitko. Wlewamy wrzącą wodę, wrzucamy obrane i pokrojone na kawałki cebule i gotujemy na wolnym ogniu około 3 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy zupa trochę przestygnie, przecedzamy ją przez sitko do innego garnka, zagęszczamy mąką i zabielamy śmietaną. Wybieramy najładniejsze kapelusze, by zrobić z nich chruptasy.

Składniki na łazanki zagniatamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na oprószonym mąką blacie i kroimy na prostokąty wielkości 1 na 2 centymetry. Gotujemy w posolonej wodzie, aż zmiękną.

Kapelusze grzybów obtaczamy w mące i smażymy na maśle na złocisty kolor, solimy do smaku.

Zupę podajemy z łazankami, obok serwujemy chruptasy.

Zdjęcia: Rafał Meszka

Przepis: Zosia

© KUKBUK 2017