Zupa gruszkowa - KUKBUK
zupa gruszkowa kukbuk

Zupa gruszkowa

4 porcje

Pożywna, rozgrzewająca zupa na bazie pasternaku, chili i gruszek. Odrobinę pikantna, owocowa i jesienna.

Fenkuł obieramy i kroimy na nieduże kawałki, układamy na blaszce, skrapiamy delikatnie oliwą, przyprawiamy solą, chili i tymiankiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 10 minut. W garnuszku rozgrzewamy olej rzepakowy i masło, następnie wrzucamy drobno pokrojone cebulę i pasternak. Smażymy przez chwilę, po czym dodajemy upieczony fenkuł, przyprawiamy imbirem. Zalewamy wszystko gorącym bulionem, a kiedy warzywa będą miękkie, dokładamy pokrojone gruszki i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kroimy bagietkę na nieduże kawałki, smarujemy masłem, posypujemy startą mozzarellą i pokruszonym serem pleśniowym i wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 10 minut. Zapiekamy do czasu, aż ser dobrze się rozpuści, a grzanki będą od spodu rumiane. Podajemy do zupy, posypane posiekaną natką pietruszki.

Zupę serwujemy z pokruszonym serem pleśniowym (posypujemy nim powierzchnię zupy), grzankami serowymi i natką pietruszki.

Jeśli wykorzystamy 3 gruszki, zupa będzie słodsza; jeśli zależy nam na mniej słodkim smaku, dodajmy 2 gruszki. Zupa w pierwszej chwili jest słodka od gruszek, potem pojawia się ostrość chili i imbiru.

 

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: