Zupa z fasolką szparagową - KUKBUK
zupa fasolka kukbuk

Zupa z fasolką szparagową

4-6 porcji

Kremowa i delikatna zupa z fasolką i ziemniakami, idealna na szybki letni obiad. Posypcie ją pietruszką i zagryźcie pajdą chleba.

Marchewkę, ziemniaki i pietruszkę skrobiemy, selera i cebulę obieramy. Wszystkie warzywa myjemy dokładnie i siekamy w niedużą kostkę.

Do dużego garnka wlewamy wodę. Do wody wrzucamy warzywa oraz połówkę cebulki.

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki, kroimy na pół, dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Dolewamy łyżkę oleju i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około godzinę (tak, aby zupa wolniutko pyrkała w garnku), na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Nalewamy do miseczek. Do każdej porcji dolewamy 1 łyżkę stołową mleka, można oczywiście dać mniej, więcej lub w ogóle pominąć. Solimy i pieprzymy do smaku. Zupa jest jeszcze lepsza następnego dnia.

 

Przepis i zdjęcie: Ania Matuszczak, thefakerolls.com

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: