Zupa dyniowa z jabłkiem i pesto - KUKBUK
zupa dyniowa kukbuk

Zupa dyniowa z jabłkiem i pesto

4 porcje

Kremowa zupa z pieczonej dyni i szarej renety, a do każdej porcji obowiązkowa łyżka pesto i kromka dobrego chleba.

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut, aż do miękkości. 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy połówkę jabłka ze skórką.

Pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w krążki. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy wodę i pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż pietruszka będzie miękka. Dynię studzimy, a następnie obieramy ze skóry oraz usuwamy pestki. Upieczone jabłko również obieramy ze skóry oraz usuwamy gniazdo nasienne. Upieczoną dynię oraz jabłko dodajemy do wywaru z pietruszką. Dodajemy przyprawy (garam masala, wędzona papryka sól oraz pieprz) i gotujemy wszystko razem jeszcze przez 5 minut. Przy pomocy ręcznego blendera wszystko miksujemy na gładki krem.

Wszystkie składniki pesto miksujemy na gładką pastę.

Krem przelewamy do miseczek, skrapiamy oliwą i dodajemy kleksy pesto. Posypujemy płatkami chili.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: