Zupa z dyni, pieczonych pomidorów i grochu - KUKBUK
zupa z dyni, pieczonych pomidorów i grochu

Zupa z dyni, pieczonych pomidorów i grochu

4 porcje

Zupa z dyni, pieczonych pomidorów i grochu

Pomidory kroimy wzdłuż na pół, zalewamy w misce oliwą, słodzimy, przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy porwany na kawałki rozmaryn. Nagrzewamy piekarnik do 140 stopni i układamy pomidory na blaszce. Podpiekamy przez mniej więcej godzinę. W tym czasie pokrojoną dynię gotujemy w bulionie do miękkości. Na oleju szklimy lekko cebulę, dodajemy posiekany czosnek i białe wino. Trzymamy na ogniu 5 minut, odstawiamy. Łączymy dynię z pomidorami i miksujemy. Przecieramy przez sitko. Dokładamy ugotowany groch, cebulę z winem, doprawiamy na ostro – czuszką. Serwujemy na rozgrzewkę, posypaną tartymi płatkami sera lub podprażonymi plasterkami kiełbasy paprykowej. Do mojej zupy wlałam szklankę soku z pomidorów.

© KUKBUK 2017