Zupa z cykorii, ziemniaków i kiełbasy szynkowej - KUKBUK
krem z cykorii kukbuk

Zupa z cykorii, ziemniaków i kiełbasy szynkowej

2 porcje

Zupa z cykorii, ziemniaków i kiełbasy szynkowej

Masło rozgrzewamy w garnku. Wrzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę i pokrojony w małe kawałki por. Po 10 minutach regularnego mieszania dorzucamy listki cykorii (zachowujemy kilka małych do podania). Zalewamy bulionem, doprawiamy solą i cukrem. Gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem z dodatkiem pasty curry i czosnku. Zagotowujemy i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę szynkową. Przed podaniem w śmietanie rozkłócamy żółtka, wlewamy do zupy i szybkim ruchem rozprowadzamy po garnku. Serwujemy z listkami cykorii i ze świeżo mielonym pieprzem. Sezonowo.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: