Zupa z brukwi na zakwasie i gęsi - KUKBUK
zupa_z_brukwi_kukbuk

Zupa z brukwi na zakwasie i gęsi

4 porcje

Sprężysta jak kalarepka, żółta w środku jak mango – oto pożywna, odpowiednia na zimę brukiew.

Brukiew kroimy w plastry, zalewamy częścią bulionu, dorzucamy trzy gęsie skrzydła i przyprawy. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso, ziele angielskie i liście laurowe. Miksujemy na aksamitny krem, dodając przecedzony zakwas i czosnek. Doprawiamy miodem, dolewamy bulionu tak, aby uzyskać płynną zupę, i wrzucamy ostatnie skrzydełko. Jego krótkie gotowanie nada daniu skondensowany smak wędzenia. Przygotujcie się na to, że brukiew niezwykle zagęszcza zupę. W tym tkwi sekret jej pożywności. Miejcie zapas wywaru, ugotowanej wody na poszukiwanie właściwej konsystencji. Takiej, aby połączyła się bez kłopotu na talerzu z podsmażoną na maśle kostką chrupiącej brukwi, cienkimi kawałkami półgęska, gorącym jabłkiem obsmażonym w cukrze, kromką razowego pieczywa.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: