Zupa z brokułów w kolorze nadziei - KUKBUK
Zupa z brokułów w kolorze nadziei

Zupa z brokułów w kolorze nadziei

4 porcje

Zagotowujemy mały garnek osolonej wody z dodatkiem łyżeczki cukru. Przez 3 minuty obgotowujemy małe główki brukselki. Wyławiamy, osuszamy i smażymy przekrojone na pół z dodatkiem cukru, łyżeczki masła, podlewając kilkoma łyżkami wody po gotowaniu – 5 minut wystarczy. Na suchej patelni prażymy wędlinę pokrojoną na patyczki wielkości zapałek. Teraz zupa właściwa. Do garnka wrzucamy pozostałe masło. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię, odcięte od twardych gałęzi główki brokułu, zamrożony szpinak, czosnek i jarmuż. Po 3 minutach zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, doprawiamy lekko solą. Dorzucamy groszek. Bez rozmrażania. Pozwalamy mu się zagrzać i krótko, pulsacyjnie miksujemy zupę. Nie robimy kremu, tylko naturalnie ją zagęszczamy kawałkami rozdrobnionych warzyw. Dodajemy brukselkę, wędlinę i chrzan. Mieszamy, chwilę podgrzewamy i serwujemy z nieprzyzwoitą ilością koperku posiekanego bezpośrednio przed podaniem i łyżką świeżej, zeszłorocznej oliwy na talerzu. Ale to smaczna zupa, mimo że z brukselką.

© KUKBUK 2017