Jak zrobić prawdziwe sajgonki? - KUKBUK
sajgonki jak zrobic kukbuk

Jak zrobić prawdziwe sajgonki?

4 porcje

Sajgonka nem rán (na północy) albo cha gio (na południu) to świetna alternatywa dla naszych rodzimych przekąsek.

Grzyby i makaron zalewamy wrzątkiem.

Mięso mieszamy z drobno posiekaną cebulą. Dodajemy jajko oraz obraną i pociętą w cienkie słupki marchewkę.

Makaron odcedzamy, namoczone grzyby oraz czosnek drobno siekamy i dokładnie mieszamy z resztą składników. Doprawiamy pieprzem i dolewamy 2,5 łyżki sosu rybnego.

Papier ryżowy delikatnie namaczamy. Rozkładamy go na mokrej ściereczce, a następnie nakładamy nieco farszu na dolnej krawędzi. Zwijamy sajgonki, składając najpierw do środka boki, a później rolując je do góry.

W woku mocno rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego sajgonki i smażymy, aż zbrązowieją. Tniemy na małe kawałki.

Podajemy z ziołami i sałatą do przegryzania oraz – w osobnej miseczce do maczania – pozostałym sosem rybnym lub sosem na jego bazie (mieszanka w proporcjach 1 część sosu rybnego, 1 część soku z limonki lub cytryny, 1 część cukru i 2 części wody oraz chili i posiekany czosnek do smaku).

sajgonki jak zrobic kukbuk

Marcin R. Szulżycki, autor bloga Slodkokwasna.pl, swoimi azjatyckimi daniami zachwyca nawet rodowitych Wietnamczyków. Tutaj przeczytacie jego opowieści o kuchni wietnamskiej w Warszawie, a gdy już nabierzecie apetytu, koniecznie zróbcie sajgonki z poniższego przepisu.

sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
sajgonki jak zrobic kukbuk
© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: