Jak zrobić dulce de leche? - KUKBUK
Jak zrobić dulce de leche

Jak zrobić dulce de leche?

1 foremka

Nie lubię się spieszyć. Lubię celebrować każdą chwilę, bo wskazówki zegara poruszają się tylko w jedną stronę.

Mam wrażenie, że rzeczywistość dookoła mnie powoli zmienia się w świat instant. Ma być szybko, dużo i najlepiej podsunięte pod sam nos. Tony przetworzonego jedzenia poukładanego na plastikowych tackach i owiniętego w folię czeka, by po nie sięgnąć, wrzucić do mikrofali i zjeść w mgnieniu oka, bo przecież czasu jest tak mało. Pojawiają się kolejne półprodukty naszpikowane chemią i wmawia się nam, że to rozwiązania dla naszego dobra.

 

Dlatego w mojej kuchni nie ma miejsca na kompromisy. Jeśli kawa, to tylko świeżo mielona, jeśli pieczywo, to tylko domowe. Staram się omijać supermarkety, bo lubię spacerować po targu, wąchać jabłka i sycić oczy pięknem świeżych produktów. Lubię zajrzeć do rzeźnika, bo wiem, że wybierze dla mnie najładniejszą porcję mięsa. Lubię odwiedzić swój lokalny sklep z regionalnymi produktami, bo świeże mleko w szklanej butelce smakuje o niebo lepiej niż te z kartonu.

 


Zgodnie z duchem mojej kuchennej filozofii postanowiłam w końcu przygotować domowe dulce de leche zwane kajmakiem lub masą krówkową. Okazało się, że wcale nie jest to takie trudne.


Słodzone mleko skondensowane stawiamy na maleńkim ogniu i zostawiamy w spokoju na około dwie godziny. Zaglądamy do niego dopiero wtedy, gdy zacznie się pienić. To znak, że masa jest prawie gotowa. Gotuję ją tak długo, jak chcę. Czasem wolę ją bardziej gęstą, czasem mniej. Dulce de leche to prawdziwy skarb w kuchni z nieograniczonymi możliwościami. Jest idealnym dodatkiem do lodów, gorącej czekolady, kakao, ciast, ciastek i ciasteczek. Wybornie smakuje z kromką świeżego chleba, jest idealnym nadzieniem do pączków czy ekskluzywnym dodatkiem do waniliowego sernika.

1. Sposób łatwy (gotowanie); czas przygotowania: 2-3 godziny; ilość: 1,5 szklanki

Puszkę z mlekiem wkładamy do wysokiego rondla z grubym dnem. Puszki nie otwieramy! Dno rondla wykładamy bawełnianą ściereczką lub kilkakrotnie złożonym ręcznikiem papierowym i na tak przygotowany spód kładziemy puszkę z mlekiem. Do rondla wlewamy gorącą wodę tak, by całkowicie przykryła puszkę.  Garnek przykrywamy i gotujemy całość przez 2-3 godziny na bardzo małym ogniu. Woda powinna delikatnie bulgotać. W trakcie gotowania pilnujemy, by puszka była całkowicie przykryta wodą. W razie konieczności poziom wody uzupełniamy. Po tym czasie puszkę dokładnie studzimy (uwaga, bo można się bardzo poparzyć!) i dopiero wtedy wyjmujemy ją z wody i otwieramy. Gotową masę przekładamy do miski i ewentualnie miksujemy blenderem, by pozbyć się grudek.

 

2. Sposób łatwy (pieczenie); czas przygotowania: 1-2 godziny; ilość: 1.5 szklanki

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Puszkę ze słodzonym mlekiem skondensowanym otwieramy i wylewamy na płaską formę do pieczenia (maksymalnie o średnicy 23 cm). Formę dokładnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do większego żaroodpornego naczynia, które wypełniamy wodą. Poziom wody powinien sięgać nieco powyżej połowy wysokości formy z mlekiem. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy przez minimum 1 godzinę. Jeśli chcemy, by masa była bardziej gęsta, pieczemy mleko przez kolejną godzinę. Gdy masa jest gotowa, przekładamy ją do miski i miksujemy blenderem, by pozbyć się grudek.

 

3. Sposób trudniejszy (odparowywanie i karmelizowanie); czas przygotowania: około 2 godziny; ilość: około 2 niepełne szklanki

Wszystkie składniki umieszczamy w szerokim, ale niezbyt wysokim garnku. Dokładnie mieszamy i stawiamy garnek na palniku o niewielkiej mocy. Masę gotujemy przez półtorej godziny i po tym czasie sprawdzamy, czy zaczyna się pienić. Jeśli tak, to znaczy że nasze dulce de leche jest prawie gotowe. Wtedy dodajemy ulubione dodatki (ja dodaję zazwyczaj czekoladę) i zdejmujemy pianę  z powierzchni masy.  Co jakiś czas ją mieszamy, by nie przywarła do dna garnka. Masa jest gotowa, kiedy nie spływa z powierzchni łyżki i ma piękny bursztynowy kolor. Jeśli chcemy, by nasz kajmak był bardziej gęsty i ciemniejszy, gotujemy go przez kolejne kilkanaście minut, nie zapominając o mieszaniu. Gotowy przelewamy do słoika i zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Podczas studzenia kajmak jeszcze odrobinę zgęstnieje. Ostudzony trzymamy w lodówce, a jeśli będzie zbyt gęsty, możemy go ponownie podgrzać dodając 2-3 łyżki słodkiej śmietanki. Gdyby masa miała grudki, możemy zmiksować ją za pomocą blendera.

© KUKBUK 2017