Jak zrobić domową kiełbasę parzoną - KUKBUK
kielbasa parzona kukbuk

Jak zrobić domową kiełbasę parzoną

5 pęt kiełbasy

Na białą kiełbasę w domowym wykonaniu możemy sobie pozwolić nie tylko od święta!

Dzień przed przyrządzeniem kiełbasy wkładamy jelita wieprzowe do  letniej wody i pozostawiamy w chłodnym miejscu.

 

Z łopatki wieprzowej wycinamy mięso ze ścięgnami i dwukrotnie mielimy na siatce 2-milimetrowej. Pozostałe chude mięso i boczek kroimy na mniejsze kawałki i mielimy na siatce 6-milimetrowej Czosnek obieramy i siekamy. Łączymy ze sobą mięso, przyprawy i sól, po czym wyrabiamy wszystko rękoma przez 10 minut, do połączenia składników.

 

Nabijamy mięso w jelita i skręcamy je co 20 centymetrów. W garnku podgrzewamy wodę, nie doprowadzając do wrzenia. Kiełbasa musi osiągnąć temperaturę 70-75 stopni.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: