Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem - KUKBUK
Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem

Ziemniaki zapiekane z serem i tymiankiem

2 porcje

Pieczone w mleku ziemniaki z serem Bursztynem i tymiankiem to dobry akompaniament do złotego, niedzielnego kurczaka.

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Ser ucieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki. Wkładamy je do zimnej wody, by pozbyć się nadmiaru skrobi, a następnie odcedzamy i osuszamy. Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy rozgnieciony czosnek, kilka gałązek tymianku oraz dużą szczyptę startej gałki. Doprowadzamy miksturę do wrzenia, uważając, by jej nie zagotować. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Układamy ziemniaki w jednej warstwie, doprawiamy solą oraz pieprzem i posypujemy połową sera. Układamy kolejną warstwę ziemniaków, doprawiamy i zalewamy mieszanką śmietany i mleka. Posypujemy wierzch tartym serem, szczyptą startej gałki i pieprzem. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 45 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 20 minut, aż wierzch zapiekanki zrobi się rumiany.

 

© KUKBUK 2017