Ziemniaczany placek z borowikami - KUKBUK
placek ziemniaczany grzyby kukbuk

Ziemniaczany placek z borowikami

1 porcja

Ziemniaki obieramy ze skórki i przepuszczamy przez wyciskarkę. Na suchej patelni prażymy boczek, aż zrobi się chrupiący, przekładamy na sitko, a ociekający tłuszcz zachowujemy. Na tej samej patelni prażymy przez 2 minuty rozmaryn. Rozgrzewamy piekarnik do 180-190 stopni. Do ziemniaków ścieramy surową cebulę, dodajemy mąkę, sól, pieprz, cukier i 2 żółtka. Ubijamy białka na sztywno. Wyrabiamy gładkie ciasto, dodajemy boczek i ubite białka. Smarujemy dno okrągłej foremki tłuszczem z boczku, wykładamy listki rozmarynu, posypujemy odrobiną cukru i rozkładamy cienkie plastry borowików. Nakrywamy ziemniaczanym ciastem i wkładamy do piekarnika na około godzinę do momentu, aż ciasto nie wyrośnie lekko i pięknie się zrumieni. Serwujemy na gorąco ze szklanką kefiru lub kubkiem barszczu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: