Ziemia jadalna - KUKBUK
Ziemia jadalna kukbuk

Ziemia jadalna

4-6 porcji

Zwykle na talerzach gościmy rośliny, a tym razem garść pysznej, migdałowej ziemi z kakao.

Migdały obieramy ze skórki, a następnie namaczamy przez noc w zimnej wodzie (zanurzone w całości). Następnie odlewamy wodę z migdałów (będzie miała biały kolor, wykorzystamy ją do gotowania ryżu). W odpowiednio dużym garnku zagotowujemy ryż w 600 ml wody (tej z migdałów z dodatkiem kranówki). Dodajemy kakao i łyżeczkę soli. Kiedy ryż się ugotuje (ale nie rozgotuje) i wchłonie całą wodę, zdejmujemy go z ognia i dokładnie mieszamy. Migdały, orzechy laskowe i rodzynki drobno mielimy. Mieszamy bakalie z ryżem. Wysypujemy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzamy ją równomiernie. Nastawiamy piekarnik na 60-70 stopni i suszymy ziemię jadalną około 5 godzin, od czasu do czasu mieszając, aby równomiernie wyschła.
Następnie umieszczamy ziemię w mikserze i mielimy drobno (ale nie na pył). Pamiętajmy, aby nie wysuszyć masy całkowicie, powinna być lekko wilgotna. Do zmiksowanej ziemi dodajemy odrobinę soli, aby podkreślić smak. Możemy podawać ją ze świeżymi kiełkami lub jadalnymi kwiatami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: