Żeberka pieczone w czerwonym winie, kawie i kaparach - KUKBUK

Żeberka pieczone w czerwonym winie, kawie i kaparach

Agaty Wojdy pomysł na żeberka - intrygujący i pobudzający.

Żeberka nacieramy kuminem, solą i pieprzem i obtaczamy lekko w mące (nadmiar strząsamy). Rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy je na mocnym ogniu, aż się zrumienią z obu stron – możemy przesmażyć z liśćmi laurowymi. Przekładamy do garnka, którego będziemy mogli użyć do pieczenia. Cebulę kroimy w talarki, smażymy (na tej samej patelni co żeberka, bez mycia) przez 5 minut i dorzucamy – po odsączeniu tłuszczu – do garnka z mięsem. Wlewamy bulion wołowy, wino i kawę, dodajemy goździki, pomidory pelati i zgnieciony czosnek. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Wrzucamy kapary. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy 2-2½ godziny. Pod koniec dorzucamy czekoladę.

Serwujemy z kaszą (u mnie ugotowana francuska pszenica) i sałatką na przykład z pomarańczy (wystarczy je zalać oliwą, wymieszać z kilkoma solonymi kaparami i posypać odrobiną cynamonu). Do gulaszów i mięs w sosie lubię dodać karmel zrobiony na 2-3 łyżkach octu balsamicznego lub jabłkowego – nadaje błysk i słodycz. Żeberka, zamiast piec, możemy ugotować na małym ogniu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: