Zdekonstruowane ostrygi Rockefellera - KUKBUK
ostrygi kukbuk

Zdekonstruowane ostrygi Rockefellera

2 porcje

Otwieramy ostrygi za pomocą specjalnego nożyka. By nie stracić wody wewnątrz muszli, przelewamy ją przez sitko (oczyścimy ją w ten sposób z fragmentów ukruszonej muszli). Ostrygi wyjmujemy i umieszczamy w miseczce z zimną wodą. Na patelni rozpuszczamy 70 g masła. Następnie dodajemy panko oraz parmezan. Mieszamy dokładnie i smażymy, aż posypka delikatnie się przyrumieni i stanie się chrupiąca. Przesypujemy posypkę do miski, by ostygła. Szalotki tniemy w cienkie piórka. Z papryczki chili usuwamy pestki i drobno ją siekamy. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy szalotkę i chili. Smażymy przez 30 sekund, następnie dorzucamy na patelnię szpinak i dolewamy Ouzo. Delikatnie doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy do momentu, aż szpinak zmięknie, a alkohol odparuje. Zdejmujemy zawartość z patelni i odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepły szpinak układamy na opłukanych muszlach, a na nim odsączone z wody ostrygi. Dodajemy odrobinę uzyskanej z wnętrza muszli wody. Dekorujemy cienkimi filetami z cytryny, wiórkami posiekanego chili i chrupką posypką panko.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: