Zaściankowa zupa jabłkowa z makaronem - KUKBUK
zupa jablkowa kukbuk

Zaściankowa zupa jabłkowa z makaronem

4 porcje

Jabłka obieramy i kroimy w małe kawałki. W garnku rozgrzewamy masło, pozwalamy mu lekko zbrązowieć. Wrzucamy owoce, muślinowy węzełek z goździkami i cukier. Delikatnie mieszamy, podlewamy sokiem (lub wodą) i dusimy, aż wszystko rozpadnie się na mus. Wyjmujemy węzełek, miksujemy z dodatkiem cynamonu i soli i wlewamy powoli śmietanę. Serwujemy na ciepło z zimnym makaronem. Jego słoność i temperatura tworzą kapitalny kontrapunkt dla jabłkowej słodyczy. Polecam dodać łyżkę ciemnego rumu na talerz i kilka namoczonych w nim rodzynek. Plus garść młodych orzechów włoskich obranych ze skórki.  

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: