Zapiekany bakłażan z mozzarellą i sosem pomidorowo-mięsnym - KUKBUK
baklazan pieczony kukbuk

Zapiekany bakłażan z mozzarellą i sosem pomidorowo-mięsnym

4 porcje

Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek drobno siekamy. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę na złoty kolor. Dodajemy czosnek, uważając, aby się nie spalił, i dorzucamy mięso. Całość smażymy tak długo, aż mięso rozpadnie się na drobne kawałeczki i dokładnie obsmaży. Do sosu dodajemy wtedy czerwone wino i redukujemy. Na tarce ścieramy marchew i dodajemy do mięsa. Dorzucamy pomidory w puszce i passatę, zalewamy bulionem. Całość gotujemy około półtorej godziny, aż sos zgęstnieje. Dodajemy 2-3 łyżki oliwy i drobno posiekaną natkę pietruszki. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, listkami bazylii i suszonym oregano. Próbujemy i dodajemy peperoncino do smaku.

 

Bakłażana kroimy w plastry o grubości 5-8 mm. Rozkładamy na desce i lekko solimy. Następnie po paru minutach wycieramy go ręcznikiem papierowym. Koper włoski i cebule kroimy w cienkie plastry. Na długie wykałaczki lub drewniane szpadki do grillowania nabijamy produkty warstwami: po plastrze bakłażana, cebuli, kopru włoskiego i mozzarelli. Możemy warstwy mieszać dowolnie, ważne, aby na szczycie umieścić kawałek sera. Posypujemy suszonym oregano i pieprzem. Skrapiamy kilkoma kroplami oliwy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 30 minut. Zapiekane bakłażany serwujemy na sosie lub lekko nim skrapiamy.

 

© KUKBUK 2017