Zapiekanki z dynią, cheddarem i sosem z pomidorów malinowych - KUKBUK
zapiekanki dynia cheddar kukbuk

Zapiekanki z dynią, cheddarem i sosem z pomidorów malinowych

2 porcje

Zapiekanki to klasyk studenckich posiłków. Spróbujcie ich w nowym wydaniu z pełnoziarnistym chlebem i dynią hokkaido.

Dynię tniemy na plastry, układamy na wysmarowanej oliwą blaszce, doprawiamy solą i pieprzem, po czym lekko skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

Pomidory nacinamy na krzyż od spodu i na minutę wkładamy do miski z wrzątkiem, po czym obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.

Szalotki drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzane na patelni 3 łyżki oliwy, solimy i podsmażamy. Kiedy się zeszklą, dorzucamy posiekane czosnek oraz oregano, a także pomidory, cukier oraz sos sojowy. Dusimy minimum kwadrans, aż powstanie gęsty sos. Doprawiamy solą oraz pieprzem i studzimy.

Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na 40 g masła.

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

 

Przepis i zdjęcia: Marianna Medyńska

Każdą pajdę chleba smarujemy pozostałym masłem oraz sosem pomidorowym, nakładamy porcję startego sera oraz plastry dyni i znów posypujemy serem. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10-15 minut. Gotowe zapiekanki dekorujemy posiekaną bazylią.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: