Zapiekanka ziemniaczana z anchois - KUKBUK
anchois zapiekanka ziemniaczana kukbuk

Zapiekanka ziemniaczana z anchois

4 porcje

Zwykła ziemniaczana zapiekanka, staje się niezwykła dzięki dodatkowi anchois.

Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą (około 5 milimetrów) zapałkę.

Anchois wraz z obraną i pokrojoną w piórka cebulą smażymy około 5 minut na oleju wylanym ze słoika.

Dodajemy śmietanę, mleko i ziemniaki i zagotowujemy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku, pamiętając, że anchois są słone. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez mniej więcej trzy kwadranse, aż ziemniaki zmiękną, a wierzch lekko zbrązowieje. Podajemy z zieloną sałatą.

 

Przepis: Michał „Magiel” Myszkiewicz / Na Lato

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: