Zapiekanka z łososiem i topinamburem - KUKBUK
zapiekanka losos topinambur kukbuk

Zapiekanka z łososiem i topinamburem

4 porcje

Sos śmietanowy i orzechowa posypka czynią tę zapiekankę rasowym daniem z gatunku comfort food.

Łososia myjemy i osuszamy, pozbawiamy skóry i kroimy na 3-4 kawałki.
Ziemniaki i topinambur obieramy i kroimy na plastry szerokości 2-3 milimetrów.
W miseczce rozdrabniamy ser, mieszamy go ze śmietaną i doprawiamy solą i pieprzem.
W drugiej miseczce mieszamy bułkę tartą z posiekanymi ziołami, rozdrobnionymi w moździerzu orzechami i oliwą.
Dno naczynia żaroodpornego skrapiamy oliwą i pokrywamy warstwą ziemniaków. Na niej układamy łososia i przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, na którą wykładamy plastry topinamburu. Całość polewamy sosem śmietanowo-serowym i posypujemy mieszanką bułki tartej, ziół i orzechów.
Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 45 minut.

© KUKBUK 2017