Zapiekanka à la savoyard - KUKBUK
zapiekanka savoyard kukbuk

Zapiekanka à la savoyard

4 porcje

Jak w chłodny wieczór poczuć się jak we Francji? Upiec tę rozgrzewającą zapiekankę z ziemniakami i serem gruyere!

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pory rozcinamy wzdłuż, dokładnie płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy oliwę i wrzucamy pokrojone pory. Solimy i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu, przez mniej więcej kwadrans – aż zrobią się miękkie. Od czasu do czasu mieszamy. Jeśli warzywa zaczną się przypalać, dolewamy trochę wody. Doprawiamy gałką muszkatołową, mieszamy. Kroimy ziemniaki w bardzo cienkie plasterki. Najłatwiej będzie użyć szatkownicy lub bardzo ostrego noża. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, czosnek kroimy w cienkie plasterki, natkę pietruszki siekamy. Teraz układamy warstwami: ziemniaki, czosnek, pory, ser, ziemniaki, ser. Podgrzewamy bulion i polewamy nim warzywa. Wstawiamy do piekarnika mniej więcej na godzinę lub do czasu, aż płyn wyparuje i ziemniaki zmiękną. Po wyjęciu z piekarnika, zanim zaczniemy podawać, odstawiamy danie na 10 minut, aby odpoczęło. Podajemy posypane pietruszką.

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: