Zapiekane cebule z musem rabarbarowym - KUKBUK
Zapiekane cebule kukbuk

Zapiekane cebule z musem rabarbarowym

3 porcje

Jak wiemy, cebula ma warstwy. A ta jest w dodatku nadziana rabarbarem i przystrojona płatkami róży. Prawdziwa księżniczka wśród cebul!

Cebule ustawiamy na stole korzonkami w dół, odcinamy górną część każdego warzywa w poziomie na 3/4 wysokości, a środek lekko wydrążamy nożem. Odciętą część cebul drobno szatkujemy – będzie dodatkiem do musu. Przygotowujemy go z obranych łodyg rabarbaru. Tniemy je na 2-centymetrowe kawałki, wrzucamy do rozgrzanego rondla i zasypujemy połową szklanki cukru. Dusimy pod przykryciem, aż rabarbar się rozpadnie. Na patelni podsmażamy odcięte i posiekane kawałki cebuli. Gdy się zeszklą, dodajemy je do musu razem z przyprawami: liściem laurowym, zielem angielskim, gałką, solą i pieprzem – najlepiej utartymi razem w moździerzu. Smażymy, redukując nadmiar płynu do konsystencji musu (jego ilość wystarczy nam na 20 cebul lub przyda się do letnich deserów). Wydrążone cebule smarujemy oliwą i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny. Po tym czasie wyjmujemy warzywa z piekarnika, nadziewamy musem i zapiekamy kolejny kwadrans. Podajemy obsypane płatkami róży roztartymi w cukrze.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: