Zapiekana brukselka - KUKBUK
Zapiekana brukselka kukbuk

Zapiekana brukselka

2-4 porcje

Pieczona brukselka nabiera głębokiego, orzechowego smaku. Przekona do siebie każdego sceptyka!

Brukselkę obieramy z wierzchnich liści i myjemy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie w miseczce mieszamy śmietanę z musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Plastry szynki rozrywamy na mniejsze kawałki i rozkładamy na brukselce. Całość polewamy sosem śmietanowym, a na wierzchu rozsypujemy bułkę tartą wymieszaną z parmezanem i szczyptą chili. Formę do zapiekania wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 35 minut, do czasu, aż brukselka zmięknie i całość się zarumieni.

Przepis i zdjęcie: Plate of Joy

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: