Zaklejacze w dobrym guście - KUKBUK
kukbuk honeycomb agata wojda

Zaklejacze w dobrym guście

1 tortownica

W wysokim garnku zagotowujemy miód, wodę, sok z cytryny i cukier o zapachu wanilii (od roku trzymam cukier z laską wanilii). Gotujemy na małym ogniu na gęsty, brązowy syrop, co może potrwać dobre 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy sodę, sezamki i masło. Mieszamy drewnianą łyżką przez chwilę. Wyczynia cuda, od których dzieciaki popiskują. Wylewamy gorącą masę do tortownicy wyłożonej pergaminem. Studzimy, a na koniec obklejamy kawałkami orzechów, z dwóch stron.

Syrop z agawy bez problemu znajdziemy w sklepach z ekologiczną żywnością albo w popularnej sieciowej drogerii na „R”, w dziale z niemieckimi produktami eko (polecam stamtąd orzechy w dobrej cenie). Sposób wykonania identyczny jak wyżej; możemy sobie pozwolić na mocniejsze skarmelizowanie syropu, a zamiast soku z cytryny wlewamy ocet, który razem z sodą wzmacnia dziury. Po zatopieniu orzechów w tortownicy odczekujemy godzinę do uzyskania stałego, twardego jak kamień stanu. Planowałam lody kawowe zasypać kruszonym honeycomb lub podgryzać w trakcie milczącej rozmowy. Genialny materiał do dalszej zabawy. Taki tort zasypany okruchami… dookoła. I czyż nie wygląda jak bursztyn z Kanału Bristolskiego…?

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: