Zabajone z karmelizowanymi pomarańczami - KUKBUK
zabajone_z_pomaranczami_kukbuk

Zabajone z karmelizowanymi pomarańczami

4 porcje

Tradycyjny włoski deser w niecodziennym wydaniu!

Żółtka i cukier wrzucamy do miski, którą umieszczamy nad garnkiem z parującą wodą (spód miski nie może dotykać powierzchni wody). Za pomocą trzepaczki ubijamy żółtka. Kiedy się napuszą i zmienią kolor na biały, cienką strużką wlewamy alkohol i kontynuujemy ubijanie. Gdy masa wyraźnie zgęstnieje, przelewamy ją do kieliszków.

Pomarańcze obieramy ze skórki i filetujemy. Cząstki owocu wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier i przesmażamy. Kiedy owoce się rozpadną, wlewamy koniak i smażymy chwilę, aż alkohol odparuje. Skarmelizowane pomarańcze układamy na wierzchu przygotowanego kremu, każdą porcję dekorujemy ciasteczkiem amaretti. Podajemy natychmiast, choć możemy też zabajone lekko schłodzić.

 

Przepis i zdjęcie: Monika Walecka / Gotujebolubi.pl

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: