Wytrawny flan marchewkowy - KUKBUK
flan marchewkowy kukbuk

Wytrawny flan marchewkowy

1 porcja

Marchewki obieramy i tniemy na cienkie paski. W garnku rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę i niepokrojoną papryczkę – krótko, około 3 minut, do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy marchewkę, zalewamy słodką śmietaną i bulionem, zagotowujemy. Zdejmujemy garnek z ognia, kiedy marchewka zmięknie. Wyjmujemy paprykę, doprawiamy sokiem z cytryny i miksujemy na gładko – w trakcie dodajemy sok z pomarańczy, resztę masła i żółtka. Zmiksowaną masą wypełniamy naczynia do zapiekania, wstawiamy do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i pieczemy w kąpieli wodnej około pół godziny.

Przygotowujemy pomidory. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy. Każdemu pomidorkowi zostawiamy gałązkę i delikatnie ścinamy przeciwległą końcówkę, tak aby pomidory dało się postawić. Wysypujemy dno patelni kawałkami rozmarynu, ustawiamy pomidory, wpuszczając pomiędzy nie przekrojone kawałki czosnku. Posypujemy solą, pieprzem i szczyptą cukru. Chwilę smażymy, wlewamy wino i po 2 minutach zakrywamy szczelnie folią aluminiową. Trzymamy jeszcze minutę na ogniu. Wyłączamy gaz i studzimy pod folią. Odkrywamy, wlewamy ocet i resztę oliwy. Z każdego pomidorka zdejmujemy delikatnie skórę.

Na gotowy gorący flan wykładamy ciepłe pomidory. Posypujemy tartym serem. Cały płyn z patelni przelewamy przez sitko i podajemy do zanurzania w nim kawałków pieczywa jako dodatku. Co jakiś czas dorzucamy sobie następnego pomidora do flanu. A z rzodkiewkowych liści robimy pesto. Kropla pod pomidory czyni smakowe cuda!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: