Wytrawne mille-feuille z kurczakiem i harrisą - KUKBUK
mille feuille kurczak kukbuk

Wytrawne mille-feuille z kurczakiem i harrisą

6 porcji

Elegancka piramidka z warstw ciasta filo, ricotty i kurczaka marynowanego w harrisie

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki lub w paseczki. Mieszamy z harissą, sokiem z cytryny oraz kolendrą. Doprawiamy solą i pieprzem, po czym odkładamy do lodówki. Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem i układamy jeden na drugim, dzieląc arkusze na dwie blachy. Kroimy na prostokąty pożądanej wielkości (np. formatu kartki A4) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy na złoty kolor – około 12 minut. Wyciągamy i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i krótko smażymy kurczaka. Na talerzu układamy na przemian: porcję ciasta filo, nadzienie z kurczaka, kawałki ricotty, listki sałaty.

 

© KUKBUK 2017