Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem - KUKBUK
kukbuk wolowina slonina

Wołowina z wędzoną słoniną, brukselką i fjutem

Klasyczną świąteczną pieczeń tym razem serwujemy z aromatyczną wędzoną słoniną i rubinowym, słodkim sosem z buraków.

Umyte buraki kroimy w ćwiartki, wkładamy do garnka o szerokim dnie i po zalaniu wodą doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu. Buraki żółte pieczemy w piekarniku razem z wołowiną przez około 1,5 godziny.

 

Oprószoną pieprzem wołowinę podsmażamy na mocno rozgrzanym smalcu, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Wlewamy miód do naczynia o szerokim dnie, dodajemy ocet i mieszamy doprawiając szczyptą soli. Umytą brukselkę listkujemy, zalewamy emulsją miodowo-octową i delikatnie mieszamy. Mięso studzimy, kroimy w możliwie jak najcieńsze plastry, podobnie słoninę i serwujemy na brukselce. Rozmaryn dodajemy do zredukowanego soku buraczanego i skrapiamy brukselkę.

Autor i zdjęcia: Akademia Smaku Sokołów

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: