Wołowina z suszoną, polską śliwką podwędzaną i suszonymi podgrzybkami - KUKBUK
wolowina ze sliwka kukbuk

Wołowina z suszoną, polską śliwką podwędzaną i suszonymi podgrzybkami

6 porcji

Oczyszczamy mięso z błon i włókien (najlepiej dwa dni wcześniej) i kroimy w 2 cm małe plastry. Dodajemy pokrojony w grube plastry czosnek, cząber, duże śliwki podwędzane (są od 2 lat na bazarkach, sprzedawane na wagę, mięsiste śliwki polskie robione z tej większej odmiany niż węgierka), kapelusze podgrzybków lub borowików suszonych, liście laurowe, ziele angielskie i ziarna jałowca. Dodajemy trochę oleju, sos Worcester i miód. Przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki. W dniu właściwym kroimy marchewkę i pietruszkę w skośne 2 cm kawałki, solimy, cukrzymy i z łyżką oleju, 100 ml wody, 2 łyżkami masła będziemy przykryte piec obok mięsa w piekarniku na chrupiąco. Wyjmujemy kawałki mięsa i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu, lekko obtoczone w mące. Przekładamy do żeliwnego garnka razem ze śliwkami, grzybami i czosnkiem. Zalewamy bulionem, winem i dodajemy cynamon. Przykrywamy i pieczemy w zależności od klasy mięsa (sprawdzamy miękkość co jakiś czas) około 3 godziny w temperaturze 165 stopni. Obok przez 30 minut miękną warzywa, a na patelni niezależnie na złoto, z dodatkiem cukru karmelizujemy cebulki w całości. Dodajemy warzywa, cebulki, koncentrat, musztardę i paprykę, gdy mięso będzie już miękkie doprawiamy solą i mieszamy, doduszamy wspólnie około 20 minut. Mięso musi być miękkie, a sos zawiesisty. Podajemy z kapustą wigilijną lub czerwoną kapustą z żurawiną… czy z malutkimi kilkoma kluskami śląskimi . Ja zjem z chlebem piernikowym od przyjaciół! Popijamy na czerwono.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: