Wolno gotowana łopatka wieprzowa w sałatce z pieczonego buraka i brukselki z dresingiem z octu balsamicznego - KUKBUK
lopatka_burak_brukselka

Wolno gotowana łopatka wieprzowa w sałatce z pieczonego buraka i brukselki z dresingiem z octu balsamicznego

2 porcje

Lżejsza wersja świątecznego obiadu.

Łopatkę wieprzową wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Rozgrzanie produktu pozwoli na łatwiejsze rozdrobnienie wolno gotowanej wieprzowiny. Po rozdrobnieniu wieprzowinę zalewamy sosem z miodu, octu balsamicznego i oleju. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

Wszystko dokładnie mieszamy. Wieprzowina wchłonie ocet i miód, nabierając nowego smaku i aromatu, idealnie pasującego do buraka i brukselki.

Umytą brukselkę oddzielamy listek po listku, najlepiej do głębszej miski lub naczynia. Następnie dodajemy upieczonego buraka pokrojonego w kostkę lub paski, dodajemy zamarynowaną łopatkę wieprzową.

Doprawiamy niewielką ilością soli i świeżo mielonego pieprzu. Układamy na półmiski lub talerze, polewamy pozostałym dresingiem do marynowania wieprzowiny, dekorujemy kiełkami buraka lub grochu i podajemy.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: