Wiśnie i maliny w cieście - KUKBUK
tarta wisnie maliny kukbuk

Wiśnie i maliny w cieście

4-6 porcji

Kruchy placek pełen słodkich owoców na migdałowej kruszonce - deser w sam raz na niespieszne letnie popołudnie.

Mąki łączymy w dużej misce, dodajemy cukier, sól, esencję waniliową, wodę i masło. Szybko ucieramy. Na koniec dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną nieco mniejszą od drugiej. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, a większą porcją wyklejamy okrągłą foremkę o średnicy 20 centymetrów. Spód nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Podpiekamy spód ciasta przez około 15-18 minut.

Płatki migdałowe ucieramy z masłem oraz cukrem na kruszonkę. Wstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy owoce. Wiśnie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie drylujemy (np. przy pomocy spinacza). Wiśnie i maliny delikatnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem.

Wyjmujemy drugi kawałek ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na duży placek, nieco większy od foremki. Na nieco przestudzony spód wysypujemy migdałową kruszonkę, a następnie wykładamy wiśnie i maliny. Przykrywamy rozwałkowanym ciastem, łączymy z nieco podpieczonym wcześniej spodem. Smarujemy wierzch ciasta rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka.

Pieczemy przez 40 minut, po upływie 25 minut ciasto można przykryć folią, aby nie spiekło się zbyt mocno na wierzchu. Wierzch ciasta powinien być złocisty.
Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Dekorujemy owocami.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: