Wiener Apfelstrudel - KUKBUK
WIENER APFELSTRUDEL kukbuk

Wiener Apfelstrudel

1 ciasto

Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto przez 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Kulkę ciasta natłuszczamy i wkładamy do ogrzanej gorącą wodą i również natłuszczonej miseczki. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na godzinę, żeby ciasto odpoczęło.

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na bok.

 

Bułkę tartą rumienimy na patelni. Kiedy zrobi się złota, dokładamy masło i czekamy, aż się rozpuści, po czym wyłączamy gaz. Na patelnię wsypujemy cukier i cynamon.

 

Rozkładamy lnianą ściereczkę na blacie. Obok wałkujemy ciasto (podsypane małą ilością mąki) tak, aby uformować prostokąt. Ciasto chwytamy za krótszy bok i rozkładając je na zewnętrzne części dłoni, pozwalamy mu powoli opadać, by się naciągało. Chwytamy ciasto za dłuższą krawędź i powtarzamy proces rozciągania.

 

Cienkie i półprzezroczyste ciasto układamy na ścierce. Smarujemy roztopionym masłem i rozkładamy na nim bułkę tartą, kierując się od krótszej krawędzi do środka ciasta. Na bułkę wykładamy jabłka i posypujemy rodzynkami. Dłuższe krawędzie zwijamy do środka tak, aby powstał 3-centymetrowy margines. Podobny margines zakładamy na jabłka przy krótszej krawędzi. Podnosimy delikatnie ściereczkę i rolujemy strudel, zamykając jabłka wewnątrz ciasta. Zsuwamy na blachę, smarujemy resztą roztopionego masła i pieczemy 35 minut w 190 stopniach.

 

Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, podajemy z wiener melange i czujemy się jak w… Wenecji. Albo w Wiedniu.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: