Wegański sernik z jagodami - KUKBUK
kukbuk weganski sernik

Wegański sernik z jagodami

4-6 porcji

Kokosowy sernik z nerkowców jest pełen jagód i tak pyszny, że nawet nie zauważycie braku twarogu i masła.

Daktyle, migdały i wodę wkładamy do malaksera i rozdrabniamy, aż utworzą spójną masę. Wykładamy nią dno tortownicy o średnicy 18 cm. Dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki.

Orzechy nerkowca odsączamy z wody. Wkładamy do malaksera razem z mleczkiem koksowym, syropem klonowym i ziarnami wanilii. Ucieramy na gładką masę. Łączymy ją z umytymi jagodami i delikatnie mieszamy. Wlewamy na przygotowany wcześniej spód. Wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin, aż ciasto całkowicie stężeje. Wyjmujemy ok. 15-20 minut przed krojeniem.

 

Przepis i zdjęcie: Małgorzata Łaniak, www.moderntasteblog.com

 

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: