Wędzony pstrąg z grilla na plastrach pomarańczy, płatkach z fenkułu i kalarepy podany z grzankami z ciabatty z tapenadą - KUKBUK
wedzony pstrag kukbuk

Wędzony pstrąg z grilla na plastrach pomarańczy, płatkach z fenkułu i kalarepy podany z grzankami z ciabatty z tapenadą

2 porcje

Rozpalamy grill. Fenkuł i obraną kalarepę ścieramy na cienkie płatki. Lekko solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy oliwą. Odstawiamy na 10 minut. Z ryby zdejmujemy idealny płat po długości, razem ze skórą. Delikatnie wyjmujemy widoczne ości. Pomarańczę obieramy dokładnie ze skórki, oczyszczamy owoc z białych części. Kroimy ostrym nożem w plastry. Na rozgrzanym grillu kładziemy filet ryby skórą do dołu. Można lekko przejechać oliwą. Zależy nam tylko na tchnięciu dymnego zapachu i odrobinie ciepła dla wydobycia całego wędzonego potencjału ryby. Po chwili przekładamy na drugą stronę, ale to już symbolicznie, na krótko. Rybę układamy na plastrach pomarańczy z fenkułem i kalarepą wymieszanymi z koperkiem. Do tego oliwkowy akcent w postaci tapenady na grzankach z ciabatty. Miksujemy oliwki czarne dobrej jakości (nicejskie) i bez pestek z odrobiną czosnku, filecikiem anchois, sokiem z pomarańczy i oliwą. Doprawiamy na przykład odrobiną worcesteru i do gotowego wkruszamy utłuczone kawałki prażonych migdałów. Gorące grzanki z ciabatty smarujemy tapenadą. Wszyscy się gubią, nad które morze zawędrowali. Genialne połączenie!

 

Więcej przepisów Agaty

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: