Wędzone brownie z bakłażanem - KUKBUK
Wedzone brownie z baklazanem kukbuk

Wędzone brownie z bakłażanem

10 porcji

Było już fasolowe i buraczane, a teraz przedstawiamy brownie bakłażanowe!

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyłóż papierem do pieczenia płaską blachę oraz dno tortownicy o średnicy 22 cm. Boki tortownicy posmaruj olejem kokosowym. Bakłażany umyj, osusz i opiecz mocno nad palnikiem gazowym lub do creme brulee. Skorka powinna być całkowicie czarna, prawie spalona. Możesz także opiec warzywa na grillu lub w piekarniku, jednak opiekanie nad płomieniem da najlepsze rezultaty. Dzięki temu warzywo nabierze mocno dymnego, palonego aromatu. Opieczone bakłażany nakłuj nożem i połóż na blasze. Piecz przez około 40–60 minut, aż będą miękkie. Przełóż do durszlaka i odczekaj, aż nieco przestygną i odparują. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 stopni. Kiedy bakłażany będą już na tyle chłodne, by trzymać je w dłoniach, obierz je ze skorki i odciśnij z nadmiaru soków. Zmiksuj jeszcze ciepłe warzywa na gładkie puree. Czekoladę połam na kawałki i umieść w metalowej lub szklanej misce nad garnkiem z gorącą wodą. Dno miski nie może dotykać wrzątku. Powoli rozpuść czekoladę, a następnie wymieszaj ją z ciepłym puree z bakłażana.

Jajka i żółtko ubij z syropem daktylowym i ekstraktem z wanilii. Przesiej kakao, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj szybko i sprawnie masę jajeczną z suchymi składnikami, ale tylko do połączenia składników. Następnie wymieszaj ciasto dokładnie i szybko z puree bakłażanowo-czekoladowym. Przelej masę do formy i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i studź przez co najmniej 20 minut przed podaniem. Brownie podawaj posypane kakao z 1 łyżką creme fraiche i makiem, z lodami śmietankowymi i świeżymi malinami lub z lodami karmelowymi i szczyptą soli w płatkach. Jeśli nie chcesz opiekać bakłażanów, dodaj do ciasta garść posiekanej suski sechlońskiej (wędzonej węgierki), efekt będzie niemal identyczny.

 

Przepis pochodzi z książki „Sezonowe warzywo” Dominiki Wójciak

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: