Wątróbkowy crème brûlée - KUKBUK
creme brulee watrobka kukbuk

Wątróbkowy crème brûlée

6 porcji

Pasztet z wątróbki z rozmarynem i koniakiem, puszysty i kremowy. Rozsmarujcie go na toście z chałki!

Wątróbkę drobiową oczyszczamy, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę. Do roztopionego na patelni masła dodajemy posiekaną cebulkę. Szklimy przez chwilę, po czym dorzucamy wątróbkę. Dusimy trzy minuty. Dolewamy koniak i dusimy przez kolejne cztery minuty. Wątróbkę zestawiamy z ognia, dodajemy rozmaryn, miksujemy wszystko na gładką masę.

W międzyczasie ucieramy żółtka. W garnuszku doprowadzamy do wrzenia śmietankę zmieszaną z mlekiem. Małymi porcjami wlewamy gorące płyny do żółtek, nieustannie mieszając. Do masy jajecznej dodajemy zmielone wątróbki i raz jeszcze mielimy wszystko blenderem. Masę przelewamy do kokilek, pieczemy przez godzinę w 115 stopniach. Lekko studzimy, dekorujemy konfiturą z gorzkich pomarańczy. Serwujemy z brioszkowym pain perdu (chałka przyrządzona na sposób francuski).

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: