Wątróbka kurza z pikantnymi czereśniami - KUKBUK
watrobka czeresnie kukbuk

Wątróbka kurza z pikantnymi czereśniami

2 porcje

Najpierw przygotowujemy gęsty syrop, redukując przez 5 minut ocet z dodatkiem ziaren, liści laurowych i cukru brązowego. Czereśnie drylujemy. Wrzucamy do garnka z płynem razem z uprażoną cebulą. Wkruszamy papryczkę, dodajemy szczyptę soli i dusimy maksymalnie 10 minut na małym ogniu. Zagęszczamy mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną. Idealnie, jeśli pozostawimy, by ostygło i nabrało mocniejszego smaku. Potem wystarczy szybko usmażyć wątróbkę na maśle z dodatkiem igiełek rozmarynu, mocno podrumienić i oprószyć szczyptą cukru, pieprzu i soli. Polecam podać wątróbkę na ukiszonej młodej kapuście małosolnej, własnej dwudniowej produkcji, lub na zblanszowanych plasterkach kalafiora zmieszanego z olejem z orzecha włoskiego lub laskowego. Czereśnie serwujemy na wątróbce podgrzane!

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: