Wariacja na temat ribollity - KUKBUK
ribollita kukbuk

Wariacja na temat ribollity

6 porcji

Toskańska zupa z czerstwym chlebem, jarmużem i pieczoną dynią.

W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę, czosnek i seler, soląc od razu, aby zapobiec zbyt mocnemu podsmażeniu. Gdy lekko zmiękną, dodajemy zioła i płatki chili, a następnie pomidory i gotujemy wszystko razem przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy siekany jarmuż i 0,25 szklanki wody. Nakrywamy pokrywką i trzymamy na małym ogniu do momentu, aż jarmuż zmięknie. Następnie dorzucamy fasolkę, dynię, 2 szklanki wody (lub bulionu) i skórkę z parmezanu. Doprowadzamy do zagotowania i dodajemy kawałki czerstwego chleba i 0,5 szklanki oliwy. Nakrywamy garnek i trzymamy na najsłabszym ogniu – maksymalnie 30 minut – mieszając co jakiś czas. Chleb musi się ugotować, zaabsorbować jak najwięcej płynu i rozpuścić w zupie. W tym czasie rozgrzewamy małą patelnię i kroimy chorizo na plasterki. Podsmażamy, aż wytopi się jak najwięcej tłuszczu, a kawałki kiełbasy staną się niemal chrupiące. Jeśli zupa jest za gęsta, możemy dolać więcej wody lub bulionu. Na koniec dolewamy pozostałą 0,5 szklanki oliwy i jeśli trzeba – doprawiamy jeszcze do smaku. Przed podaniem usuwamy skórkę z parmezanu i wrzucamy chrupiące kawałki chorizo. Mieszamy. Podajemy posypaną z wierzchu tartym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.

© KUKBUK 2017