Waniliowe semifreddo z nutellą - KUKBUK
semifreddo nutella kukbuk

Waniliowe semifreddo z nutellą

8 porcji

Jeśli na święta nie dopisze śnieg, zawsze można zrobić deser, który przypomina białe szczyty gór.

Wkładamy 8 silikonowych foremek do zamrażarki. W misce roztrzepujemy białka z 30 g cukru. W innej misce ubijamy śmietanę. W trzeciej, większej misce roztrzepujemy żółtka z 70 g cukru i wanilią, za pomocą ubijaczki. Mieszanka powinna zrobić się miękka i puszysta. Delikatnie łączymy wszystkie składniki miękką szpatułką. Wyjmujemy foremki z zamrażarki. Wlewamy mieszaninę. Wstawiamy deser do zamrażarki na co najmniej 4 godziny. Po tym czasie odwracamy foremki, wyjmując semifreddo na paterę i dekorujemy deser Nutellą za pomocą rękawa cukierniczego. Oprószamy złotymi płatkami.

 

Więcej pomysłów na kuszące desery z Nutellą znajdziecie tutaj. 

 

Autor i zdjęcia: Nutella

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: