Wafle z kremem custard i konfiturami - KUKBUK
gofry kukbuk

Wafle z kremem custard i konfiturami

4 porcje

Eleganckie wydanie domowych gofrów - chrupkie złote płatki z kremem jajecznym, domowymi konfiturami, karmelem i makiem.

Przygotowujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem. W tym czasie zagotowujemy śmietankę z ziarenkami wydobytymi z laski wanilii. Energicznie wlewamy żółtka do gorącej śmietanki, mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając. Kiedy sos zgęstnieje, przelewamy go do miseczki i studzimy.

Łączymy składniki ciasta na wafle i pieczemy je między warstwami papieru pergaminowego np. na grillu kontaktowym, dociskając z góry tak, aby wafle były cienkie i chrupiące.

Cukier gotujemy z wodą, aż powstanie karmel. Nakładamy go na dno talerza. Następnie dodajemy konfiturę oraz łyżką porcję kremu. Na wierzchu umieszczamy kawałki wafli i posypujemy deser makiem.

Przepis: Witold Iwański / szef kuchni restauracji ARUANA

Zdjęcia: http://dinnershow.studio/

© KUKBUK 2017