Wafle gryczane z halloumi i ostrym sosem - KUKBUK
gofry gryczane kukbuk

Wafle gryczane z halloumi i ostrym sosem

4 porcje

Takich gofrów jeszcze nie było - między nimi zmieści się ser halloumi, tofu, sos chimichurri i chipsy z batata.

Batata myjemy i kroimy na cieniutkie plastry, wszystkie takiej samej grubości, najlepiej używając mandoliny lub bardzo ostrego noża. Przekładamy do miski i mieszamy razem z oliwą i solą. Rozkładamy na blaszce blisko siebie i pieczemy przez 10 minut na 160 stopni. Odwracamy wszystkie plasterki i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do uzyskania złotego koloru, zależy od grubości chipsów.

Rozbijamy jajka do miski i ubijamy z solą. Następnie dodajemy proszek do pieczenia, mąkę, mleko, masło oraz jogurt i mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy na 10 minut. Ciasto nabieramy łyżką i pieczemy w gofrownicy na złoty kolor.

Wszystkie składniki na sos chimichurri mieszamy razem w miseczce.

Halloumi i tofu kroimy w cienkie plastry. Tofu skrapiamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzany grill smarujemy oliwą i układamy plastry halloumi i tofu. Pieczemy na złoty kolor.

Ciepłe wafle kładziemy na talerzach, polewamy sosem i przekładamy rukwią wodną, pomidorem, cebulą oraz plasterkami grillowanego halloumi i tofu. Następnie układamy awokado i posypujemy chrupiącymi chipsami. Skrapiamy sosem i przykrywamy waflem gryczanym. Smacznego!

 

Przepis: Anna Chwistek, studiokuchnia.pl

  • Adka

    Czegoś takiego szukałam. Dostałam od przyjaciół na parapetówkę gofrownicę profi i chciałam zrobić dla nich gofry z efektem wow. Ten przepis jest niebanalny i idealnie nadaje się na lunch ze znajomymi.

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: