Vol-au-vent z krewetkami - KUKBUK
vol au vent kukbuk

Vol-au-vent z krewetkami

6 porcji

"Vol-au-vent" to po francusku lot z wiatrem. Lekką babeczkę z ciasta francuskiego można wypełnić dowolnym nadzieniem!

Z ciasta francuskiego wycinamy okręgi o tej samej średnicy. Na samym spodzie układamy pełny okrąg, a następnie na nim kładziemy kolejne z już wyciętym otworem w środku. Poszczególne warstwy smarujemy roztrzepanym jajkiem, żeby lepiej się skleiły. Układamy na sobie 3-4 warstwy. Pieczemy krążki w piekarniku w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż urosną i lekko się zezłocą.

 

Następnie w rondelku rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz posiekane chili, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy 6 pozbawionych ogonków i drobno pokrojonych krewetek. Następnie dodajemy łyżkę mąki i dobrze mieszamy, przesmażając. Wlewamy ¾ puszki mleczka kokosowego i całość dobrze mieszamy. Gotujemy chwilę na wolnym ogniu. Doprawiamy siekaną drobno kolendrą i szczypiorem oraz solą morską do smaku.

 

Pozostałe krewetki z ogonkami przesmażamy krótko na łyżeczce masła. W poszczególnych vol-au-vent (upieczonych krążkach) umieszczamy podsmażoną na maśle krewetkę, a następnie dopełniamy je przygotowanym wcześniej sosem krewetkowym na mleku kokosowym (powinien być dość gęsty).

© KUKBUK 2017
Projekt i wykonanie: